Sommarlov och semester för familjen! Underbart eller påfrestande?

dog on hammock

Nu har alla barn haft skolavslutning. Barnen går på sommarlov men oftast är det några veckor kvar tills vi föräldrar börjar vår ledighet. Vi har ofta en tanke om att våra barn ska vilja göra ungefär det vi skulle vilja göra på vår lediga tid. Utnyttja det underbara vädret, ta en LAGOM lång sovmorgon osv. Redan här så kan det börja bli jobbigt i familjen, kanske främst i tonårsfamiljen.

Våra egna (omedvetna) förväntningar på vad barnen ska göra (och inte göra) krockar ofta med verkligheten. Våra barn kanske inte alls har samma uppfattning om hur sommaren ska disponeras, de kanske bara vill träffa sina kompisar och vill inte alls följa med till landet eller någon annanstans. Som förälder börjar man kanske känna hur irritationen kliar någonstans i mellangärdet. Å, det som skulle bli så mysigt med sommar…

Hur kan man tänka? Hur kan man göra för att ”få till det”?

Vi behöver försöka släppa taget om vår egen bild av den ”perfekta familjen” och den perfekta semestern. Så länge vi försöker uppfylla den bilden är sannolikheten att vi ”misslyckas” stor. Dessutom blir vi vuxna ofta ganska odrägliga när vi försöker leva upp till den bilden. Det finns inga perfekta familjer!

Det är också bra om du själv funderar ut vad du tycker är viktigt på semestern, vad du har behov av, vad du vill göra. Om du har en partner kan ni sedan diskutera tillsammans vad som är viktigt för er på semestern. Sedan är det bra att knacka på barnens/tonåringens dörr och fråga:

Jag vill prata med dig om en sak, när har du tid? (Wow, tänker tonåringen, mamma/pappa pratar till mig som till en vuxen!)

– Jag skulle vilja att du funderar över sommarlovet, vad vill du göra? Du kan väl fundera lite på det så kan vi ta en stund i morgon och snacka igenom hur vi ska göra. Ok?

– Ok!

Så där lätt går det aldrig kanske du tänker nu. Men förvånansvärt ofta går det så lätt om vi verkligen menar det vi säger. Att vi faktiskt VILL veta deras tankar om lovet. Att vi faktiskt VILL veta hur de har tänkt sig den perfekta sommaren. Och att vi tänker lyssna och försöka komma fram till en lösning.

Kanske ser föräldrarnas önskelista ut så ungefär så här:

– jag vill läsa böcker.

– Jag vill äta gott.

– Jag vill att vi äter tillsammans så ofta det går.

– Jag vill att alla har gått upp och ätit frukost före 10.30.

– Jag vill att vi alla hjälps åt med matlagningen.

– Jag vill att vi är på landet två veckor.

– Jag vill att vi alla tillsammans besöker farmor och farfar en helg.

Kanske ser tonåringens önskelista ut ungefär så här:

– Jag vill sova länge.

– Jag vill hänga med kompisar.

– Jag vill softa framför datorn.

Sedan kan alla inblandade samlas och diskutera förväntningar, planer och behov inför den gemensamma ledigheten. Gör gärna något mysigt av den pratstunden, kanske fika lite? Den här typen av samtal för att reda ut förväntningar och behov inför ledigheter (eller andra händelser) är minst lika viktig i bonusfamiljen. Samtalet kan se ut ungefär så här:

– Det här är viktigt för mig, vad tänker ni om det?

– Vilka förväntningar och planer har vi alla inför sommaren?

Alla får berätta precis vad de tycker och tänker. Här gäller det för oss vuxna att lyssna ordentligt och inte avbryta. Om vi kan ta det lugnt och lyssna så brukar det kunna lösa sig.

– Jag hör att du säger att du inte vill åka med till landet. Är det för att du vill träffa kompisar? Kan vi lösa det på annat sätt? Victor kan gärna följa med till landet! Du kan ta med flera kompisar. Då vill jag bara att vi alla hjälps åt med det som behöver göras. Vi skulle också kunna åka hem lite tidigare, vilken dag var det som var viktig för dig att vara hemma?

Försök att komma överens om något ni alla kan leva med. Detta kan behöva uppdateras och “omförhandlas” under sommaren. Vi tror ofta att saker vi kommit överens om i familjen sedan ska fungera i tid och evighet men ofta kan vi behöva sätta oss ner igen och fortsätta.

Vi får heller inte glömma bort att sommarlovet ju också är världens chans att njuta av våra barn och tonåringar. Här kanske vi äntligen har lite tid tillsammans. Ibland kan det kännas tungt men våra tonåringar vill ha kontakt med oss föräldrar. Kanske framförallt när vi kan plocka fram vår avslappnade, glada, semesterlediga sida. Att göra saker tillsammans som vi tycker är roligt kan vara som balsam för relationen. Ett bra sätt kan vara att fråga din tonåring om du kan få lära henne/honom något han/hon inte kan: lägga patiens, steka ägg, spela kort, koka saft, spela badminton, hugga ved, ro. Låt dem lära dig något du inte kan: åka longboard, spela trummor, använda ritprogram, spela volleyboll, vad vet jag!

Hitta stunder där ni har kul ihop och kom ihåg att njuta av ditt barn/tonåring, ta vara på de små stunderna!

Ha en skön sommar! Jag återkommer i början på september.

Vill du få ett meddelande till din mailbox när det kommer ett nytt inlägg? Fyll i din adress till höger på sidan “Följ bloggen via e-post”. Är det något speciellt du vill att jag ska skriva om? Hör av dig! Och dela gärna vidare om du känner någon som du tror skulle gilla att läsa det jag skriver. Tack!

2 thoughts on “Sommarlov och semester för familjen! Underbart eller påfrestande?

  1. Så glad att jag hittat hit! Är en trött tonårsförälder som känner att jag misslyckas hela tiden, men här verkar det som jag kan läsa om bra tips!
    😊

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s