Ett barn som ber om glass kanske inte alls vill ha glass

Four colorful popsicle isolated on white background

Man skulle också kunna säga att ett barn som ber om glass inte bara vill ha glass, de vill ha något annat också, de vill ha kontakt med oss. Det vet de inte själva därför måste vi veta det. Ett barn klarar sig alldeles utmärkt utan glass men de klarar sin inte utan kontakt med sina nära.

Hurdå? Jo, om vårt barn ber om en glass (nytt spel, pizza, kläder) och vi reagerar med ett ”alltsåvaddutjatarjagblirgalen”-nej så skulle jag tro att det blir just ännu mer tjat. Vi skulle istället behöva tänka:

Jamen just det, mitt barn ber inte bara om en glass, det ber också omedvetet om kontakt med mig!

Då kan vi se till att vårt svar innehåller just den kvalité som barnet omedvetet söker, nämligen kontakt. Vi måste också mena det vi säger och det måste vara ett personligt svar. Vi behöver visa att vi har lyssnat på barnets önskan och tagit den på allvar. Det betyder inte att vi måste säga ja. Det betyder att vi måste svara personligt, så som just jag vill ha det i min familj, i relation till mitt barn. För vi ska inte skapa den perfekta familjen (den finns inte) vi ska skapa just vår familj!

– Jag vill ha en glass! (nytt spel, pizza, kläder)

Nej, jag vill inte att du äter glass innan maten.

Ett tydligt, lugnt, klart och personligt meddelande som gör att vårt barn lär känna sina vuxna bättre. Det märkliga är att när barnet upplever att det får det personliga svaret så blir sakfrågan inte så viktig för barnet har ju fått vad det ville ha, nämligen kontakt med sin viktiga vuxen!

Jämför det personliga svaret ovan med det som vi kanske är vana att säga (höra):

– Jag vill ha en glass??

Men det är inte nyttigt med glass före maten!

– Jag vill ha en glass??

Du har fått nog med glass den här veckan!

– Jag vill ha glass??

Men du vet väl att man inte äter glass före maten!

Inget av dessa svar bidrar till att barnet lär känna sin förälder bättre eller lär sig hur barnets viktiga vuxna vill ha det. Alla dessa svar är svar grundat i moral och skuldbeläggande. Kanske är det också så att i perioder när livet bara rusar på och vi har lite färre stunder av fin kontakt med våra barn så ber de oftare om ”glass”? För de söker kontakt.

Så nästa gång något av dina barn eller någon annan viktig person frågar om något, kom ihåg, de ber också om kontakt med dig. Titta dem i ögonen och ge ett så personligt och ärligt svar som du kan! Det gör intryck!

 

Vill du få ett meddelande till din mailbox när det kommer ett nytt inlägg? Fyll i din adress i rutan “Följ bloggen via e-post” här på sidan. Vill du ha en föreläsning på ditt barns skola eller på din arbetsplats? Mejla mig på sanna@familjekompetens.com. Och dela gärna vidare om du känner någon som du tror skulle gilla att läsa det jag skriver. Tack!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s