Min alldeles egen unika underbara unge!

Beautiful young family. Bare feet of father and daughter.

Vi pratar ofta om barns utveckling. Det finns kurvor som ska följas och utvecklingsfaser som de ska igenom. De ska le, de ska vända sig (åt båda hållen) de ska krypa resa sig och så småningom gå. De ska säga cirka tio ord vid ettochetthalvt års ålder och de ska äta själva. Visst, det är väl bra att det finns riktlinjer och kurvor så att vi får syn på avvikelser som kanske kan behöva lite uppmärksamhet. Men jag fascineras över hur olika barn är. Redan när de är väldigt små. En del kastar sig ut i livet och börjar gå redan innan de riktigt kan. De ramlar, slår sig men fortsätter ändå. Så finns det dem som redan kan gå, men de sitter kvar på rumpan och iakttar omgivningen. Provar lite igen men väntar ännu ett tag. De vill vara helt säkra på att de kan först. Så finns det dem som aldrig kryper, de tar sig fram sittandes med någon alldeles egen hasteknik. Eller de som aldrig vänder sig. Eller de som helt enkelt är rätt ointresserade av motorik och koncentrerar sig på språket istället. Eller tvärtom, de går vid nio månaders ålder och är otroligt motoriska men pratar nästan ingenting. Så här olika fortsätter de för det mesta att vara hela livet. Vi föräldrar som har ett lite mer tillbakadraget barn tittar fascinerat på när vi går på den första simlektionen och andra barn bara tycks kasta sig i vattnet, helt orädda. Kanske tänker vi:

  • Åh, tänk om mitt barn ändå varit lite modigare!

Eller så har vi ett barn som kastar sig i polen helt orädd men som inte alls har kläm på det där med bokstäver och kanske tänker vi:

  • Åh, om mitt barn ändå hade klarat skolan lite bättre!

Och om vi föräldrar upplever oss själva som t.ex. väldigt utåtriktade och sociala men har ett barn som knappt vågar säga hej till andra så krockar det med vår bild av hur vårt barn ”ska” vara. Eller är vi kanske själva lite mer tystlåtna men har fått ett barn som pratar mycket med andra människor, då kanske det blir något som vi tycker kan vara besvärande.

Jag tänker att vi skulle behöva vara mer fokuserade på just vårt barn! Sluta jämföra för mycket! I värsta fall så lägger vi ner mycket tid på att försöka ändra på våra barn så att de ska blir mer som vi hade tänkt oss. Det finns få saker som är så skadliga för självkänslan som att någon hela tiden försöker ändra på oss. Som vill att vi ska vara på ett annat sätt än det sätt som kommer naturligt för oss. Då får vi känslan av att vi inte duger, inte lever upp till de förväntningar som finns på oss. I det läget så slutar våra barn inte älska oss utan blir självkritiska, de ”samarbetar” med vår ”kritik”.

Jag tror våra barn mår bäst när vi intresserar oss för vilka de är. Vad njuter mitt barn av? Vad skrattar mitt barn åt? Hur vill mitt barn bli tröstat? Av vårt intresse växer barnets självkänsla.

  • Mina föräldrar intresserar sig för mig!
  • Mina föräldrar bryr sig om mig!
  • Mina föräldrar vill höra vad jag tycker!

Det betyder inte att våra barn alltid ska få sin vilja igenom. Det betyder bara att de ska få sin känsla och sin personlighet igenom. Det växer alla människor av, oavsett ålder! Hela livet!

 

2 thoughts on “Min alldeles egen unika underbara unge!

  1. Jag känner så oerhört väl igen detta. Man halkar lätt in i jämförelseträsket som förälder, mycket just för att samhället också trycker på från alla håll och kanter för att barn ska passa in i samma mall. Men så destruktivt det är! Varje gång jag påminner mig om att se mitt barn för det han är och inte för vad samhället tycker att han borde vara så blir jag en bättre förälder, en gladare människa och mitt barn blir nöjdare och mer harmoniskt. Det märks så tydligt. Påminnelser som denna behövs ofta tycker jag!

    • Jamenvisst Anna! Vad du besktiver det härligt tycker jag. “Varje gång jag påminner mig om att se just mitt barn, och inte jämföra, så blir jag en gladare människa och mitt barn nöjdare och mer harmoniskt!” Underbart! Tack!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s