Ibland behöver vi befria barnen från att välja. Ju yngre barnen är desto mindre erfarenhet har de. De vet inte hur ett liv ska levas. De vet inte hur man tar sig fram i världen på bästa sätt. Det kanske inte vi heller alltid har koll på men vi är i alla fall deras lots i tillvaron. Vi är ofta så rädda att vara auktoritära så att vi hellre lägger för mycket ansvar på våra barn. Ett ansvar som de inte vill ha. De ska inte bestämma om de ska följa med hem till farfar och farmor eller inte när de är 7 år gamla. De kanske inte har lust att följa med men att relationen till farmor och farfar blir lidande av det kan de inte veta. Men det vet vi. Därför kan det vara på sin plats att inte låta barnet välja för farmor och farfar ingår i det som vi vill att våra barn ska uppleva.
(I värsta fall låter vi barnet välja och sedan lägger vi skuld på barnet för att vi själva är besvikna över att barnet valde “fel”. Då får ju barnet får bära skulden för att vi inte tar på oss ansvaret!)
Barnen kanske uttrycker att farfar luktar illa och att farmor tjatar om maten. Det är också helt ok. De måste inte älska att vara hemma hos farmor och farfar. Däremot måste vi sluta få panik när barnen inte visar de ”rätta” känslorna för farmor och farfar. Vår uppgift blir då att stå stadigt i att vi vill att de följer med och att det är ok att tycka att det är tråkigt. Då befriar vi barnet från ansvaret att välja bort farmor o farfar och de får bli en del av en aktivitet som vi visar att vi tycker är viktigt. Det kan såklart hända att vårt barn blir frustrerat över beslutet men det är heller ingen fara. Våra barn är inte besvärliga när de gråter för saker som inte går deras väg. Lite medkänsla från oss, en klapp, en kram och tillit till att de klarar en besvikelse. Det är skönt för barnen när vi tar på oss ledarskapet för det som vi tycker är viktigt!
Vad tycker du är viktigt?
Vill du få ett meddelande till din mailbox när det kommer ett nytt inlägg? Fyll i din adress i rutan “Följ bloggen via e-post” här på sidan. Vill du ha en föreläsning på ditt barns skola eller på din arbetsplats? Mejla mig på sanna@familjekompetens.com. Och dela gärna vidare om du känner någon som du tror skulle gilla att läsa det jag skriver. Tack!