Skolstart

file7071266529091

Nu drar skolan igång igen. Med största sannolikhet kommer ditt barn att uppleva svårigheter någon gång under skoltiden. Hur kan vi då stötta våra barn genom den 10-åriga pliktskolan?

Här kommer några förslag:

Föräldrarnas inställning och relation till skolan är viktig. Kom ihåg att oavsett vad vi som vuxna tycker om skolan och lärarna så måste vi vara konstruktiva i vår problemlösning och kontakt med skolan. Ju yngre barnen är desto viktigare är läraren för barnet. Läraren är en av barnets viktiga vuxna och det kan bli väldigt jobbigt för barnet om vi pratar illa om läraren.

Läs och filosofera tillsammans med barnet. Det låter kanske som något man gör med sitt lilla barn men försök göra läsningen till en stund som ni kan fortsätta med länge. Helst ändå tills barnen är uppåt 10 -12 år eller varför inte längre. Det ger så mycket kunskap och gemenskap. Det spelar ingen roll vad ni läser, Guiness rekordbok, Harry Potter eller serietidningar. Filosofera tillsammans med barnet när ni äter, kör bil, promenerar. Hur mycket väger en ko? Hur hög är en flaggstång? Vem vinner valet? Allt detta ger allmänbildning, gemenskap, nyfikenhet, ordförråd, självförtroende och självkänsla.

Jämför inte ditt barn med andra barn och deras förmågor. Vem vill bli jämförd? I alla fall inte jag. Se vad DITT barn kan, blir glad av, inspirerad av osv.

Tjata inte om läxor och träningar och annat vid matbordet för då skrämmer vi bort våra barn från bordet till slut. Berätta något om ditt eget jobb eller något du funderar över och så småningom får du en historia tillbaka. Alla dialoger där vi är nyfikna tillsammans bidrar till barnens allmänbildning och uppfattning om världen och kunskapen.

Fundera över hur mycket tid framför dator och telefon som ditt barn mår bra av. Vi vet att skärmar, kanske framförallt telefonen har kommit för att stanna och vi behöver hitta ett sätt att integrera dessa med familjen så att det fungerar. Ju yngre barn desto mindre behöver de skärmar, de behöver smaka på den riktiga världen.

Förslag på rutiner för skärm/telefon (även för vuxna):

Alla måltider är skärmfria, även på restaurang.

Alla telefoner stängs av och laddas helst utanför sovrummet.

Små barn så stängs skärmarna av för dagen vid middagen ända tills läggdags.

Konflikter mellan barnen i skolan kommer det att bli, det är precis som det ska vara. Det blir det när så många människor samlas under samma tak. Vi ska inte lösa problemen åt barnen men vi kan stötta den i deras på problemlösning.

-Pappa, Olivia tränger sig alltid före mig i matkön!

-Oj, gör hon?

-Ja, det gör hon, du måste ringa hennes mamma!

-Jag hör att du låter upprörd men jag tror inte jag behöver ringa hennes mamma. Jag tror du kan lösa det själv. Hur kan du göra?

-Jag kan gå till matsalen med My istället kanske!

-Ja, det är ett förslag, vill du prova det i morgon?

En sådan här poblemlösningsdiskussion kan handla om vad som helst i vilken ålder som helst. De vet oftast bättre än oss hur problemet ska lösas!

Synen på läxor går isär både bland lärare, föräldrar, politiker, elever. Vissa lärare har läxfritt. Andra lärare ger bara läxa om barnen ligger efter eller behöver repetera. Oavsett så brukar läxor ge upphov till slitningar och tjat i familjen. Försök att hitta det sätt som passar er familj bäst. Gärna genom dialog med barnet. När passar det bäst? Vilken tid är bra? Kanske vid matbordet medan middagen tillagas? Kanske på eget rum?

Om det inte fungerar med läxläsningen i perioder så kanske det är dags att med öppna sinnen och verkligt intresse (inte med ”orolig och tjat rösten”) fråga barnet:

-Det känns som om det inte riktigt fungerar med läxorna nu, hur ska vi göra annorlunda tycker du?

Ryggsäck och väska ska packas, rätt saker ska med på morgonen. Om du har lite yngre skolbarn så kanske en gemensam titt på schemat kvällen innan kan vara en bra idé? Då kan ryggsäcken packas med rätt saker i god tid.

Dagligt stöd. När det gäller barnens skolgång så är det ju fantastiskt om vi föräldrar kan fundera över själva och tillsammans med eventuell partner vad vi har för förväntningar och farhågor för våra barns skolgång. Sedan kan vi ge möjlighet till barnen att göra samma sak. Vad tänker du om skolan? Vad ser du fram emot? Vad är du nervös för? Vad känns spännande? Att stödja sitt barn är precis just det; intressera sig, lyssna.

Då signalerar vi till barnen att vad som än händer i skolan så vill vi gärna stötta dig!

 

Jag föreläser i Vallentuna torsdagen den 30/8, Se inbjudan nedan. Välkomna!

“Skolstart” – föreläsning

Välkommen till en föreläsning om hur du som förälder kan stötta ditt barn i olika situationer. Vi kommer bland annat att prata om ansvar, skärmtid, samarbete med skolan med mera. Men också om vilken hjälp det finns att få i kommunen om man som förälder känner att man behöver extra stöd.

Föreläsningen riktar sig i första hand till föräldrar till barn som går F-6, men alla som har barn i grundskolan är välkomna.

Var: Vi ses i Kulturrummet, Kulturhuset, Allévägen 1.
När: Torsdag den 30 augusti 2018 kl. 18.30-20.00.
Det är gratis att medverka.

Vid frågor, kontakta gärna

Susanna Sohlberg, Öppna förskolan – susanna.sohlberg@vallentuna.se
Anja Holmberg, Öppenvården – anja.holmberg@vallentuna.se

Välkommen!

 

Vill du få ett meddelande till din mailbox när det kommer ett nytt inlägg? Fyll i din adress i rutan “Följ bloggen via e-post” här på sidan. Vill du ha en föreläsning på ditt barns skola eller på din arbetsplats? Mejla mig på sanna@familjekompetens.com. Och dela gärna vidare om du känner någon som du tror skulle gilla att läsa det jag skriver. Tack!

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s