– När jag är arg vill jag inte prata med någon som också är arg!

Moa har bråkat med sin syster, hon tycker det har blivit orättvist. Varför får lillasyster alltid göra fler saker än Moa? Moa blir arg och rusar ut ur rummet. Mamma följer efter. Hon blir arg på Moa. Mamma tycker att Moa borde förstå bättre än att bråka med sin lillasyster, Moa är ju ÄLDRE. Moa VILL INTE prata med sin mamma. Då kommer pappa och han tycker som mamma. FÖRSTÅR inte Moa bättre! Ur mamma och pappa kommer en massa meningar som slutar med utropstecken.

-Du är ju äldre än lillasyster och borde veta bättre!

-Livet är inte alltid rättvist!

-Du måste berätta vad som är fel innan du blir så här arg!

-MEN SLUTA VARA SÅ ARG!

Moa är arg och vill INTE prata med varken mamma eller pappa. Just den här dagen är farmor på besök. När farmor närmar sig Moa så berättar Moa både det ena och det andra om vad som hände och hur det kändes och om varför Moa blev så arg. På kvällen när allt är lugnt igen och pappa nattar Moa så frågar han hur det kom sig att Moa ville prata bara med farmor.

-När jag är arg vill jag inte prata med någon som också är arg!

Vad är det som händer med oss vuxna när barnen blir arga? Försöker vi få dem att sluta bli arga genom att bli arga själva? De här föräldrarna fick en glasklar förklaring till varför det blev som det blev. Moa lyckades formulera exakt vad som hände för henne.

Jag skulle tro att det inte finns så många, varken vuxna eller barn, som vill att den man pratar med när man är arg, också blir arg. Men det viktigaste är kanske att fundera över, vad har hänt med ilskan? Försöker vi få våra barn att vara glada hela tiden? Går det ens? Om vi tänker oss att en sund självkänsla är det bästa vi kan ge våra barn som vaccin mot psykisk ohälsa, då är nästa steg att fundera över vad självkänsla är. Självkänsla kan sägas vara att ha sådan medvetenhet och kunskap om sig själv att man kan svara ”ja” eller ”nej” till både sig själv och andra när det är nödvändigt. Självkänsla är också att acceptera det jag vet om mig själv. Helt enkelt att lära känna oss sig själv så bra som möjligt och acceptera det jag ser. Det behöver våra barn hjälp med. Av oss vuxna runt omkring, och framförallt av sina nära. För att kunna hjälpa våra barn med det behöver vi dels närma oss funderingar kring vår egen självkänsla;

  • Vad vet jag om mig själv?
  • Vad njuter jag av?
  • Vad provocerar mig?
  • När blir jag arg?
  • Hur vill jag leva?
  • Hur vill jag bli bemött när jag är arg?
  • Accepterar jag det jag vet om mig själv eller klankar jag mig själv?

Det är ju intressanta frågor som kan berika ens liv som vuxen. Sedan kan vi, i relation till våra barn, försöka ta reda på samma sak om våra barn. Det skapar nyfikenhet och intresse för vårt barn. Dessa två saker är fantastiska om vi vill bidra till våra barn självkänsla. Om ett barn bankar på sitt syskon eller sin förälder av en anledning vi inte förstår så hjälper det föga att säga att de inte får göra så. Det vet de redan. Dessutom får de bara bekräftat ännu en gång att de gör fel. Är fel. De lär sig heller ingenting av en sådan situation. Om vi vill att ilskan ska bli integrerad i barnens liv på ett konstruktivt sätt precis som glädje, kärlek eller rädsla så behöver vi göra annorlunda. Håll gärna i ditt barn om det går, och med vänlig och bestämd röst kan du säga:

-Nu verkar det som om du är riktigt arg och upprörd?! Kan du tala om för mig vad du är så arg över? Jag önskar att jag kunde förstå det…

Det spelar ingen roll om barnet inte kan prata än. Budskapet är tydligt från föräldern; jag accepterar din ilska, jag vill att vi lär oss något, du är fortfarande ok och jag finns här för dig. Då har vi plötsligt bytt från utropstecken till frågetecken i slutet på meningarna. Det är ofta mer konstruktivt när vi vill ta reda på mer om andra människor och bidra till deras kunskap om sig själva, deras självkänsla!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s